Skip to content
Camera Notarilor Publici Iasi

Camera Notarilor Publici Iasi

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color

Informatii pe scurt

Protocol de cooperare ale Notariatelor Francez si Roman

In data de 13 aprilie 2007 a avut loc ratificarea Protocolului de Cooperare dintre Consiliul Superior al Notariatului Francez si Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania.
Aici puteti accesa Hotararea de ratificare

 
Traseu navigare:Start arrow Legislatie notariala
Legislatie notarila PDF Imprimare E-mail

Notarul este un liber profesionist, care indeplineste acte de autoritate publica.

Numirea in functie a notarului public de catre Ministrul Justitiei, modalitatile de suspendare si incetarea din functie atesta caracterul dublu al pozitiei notarului, care este titular al unui serviciu de interes public si totodata, un liber profesionist, membru al unei organizatii profesionale.

Potrivit dispozitiilor Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr.36/1995, notarul public este numit de Ministrul Justitiei, la propunerea Consiliului Uniunii Nationale a Notarilor Publici. In mod simetric, suspendarea din functie se dispune de Ministrul Justitiei, la solicitarea Consiliului Uniunii Nationale a Notarilor Publici, iar incetarea calitatii de notar public se constata sau se dispune, dupa caz, de Ministrul Justitiei.

Activitatea notarului public se bazeaza pe increderea solicitantilor, care se obtine daca notarul public este un consilier convingator si un confident discret al partilor, capabil sa le explice reglementarile legale si sa transpuna vointa lor in termeni juridici fiabili.

Functia de notar public este autonoma, ceea ce impiedica orice ingerinta in intocmirea actelor notariale si in indeplinirea procedurilor prevazute de lege in competenta notarului. Principiul stabilitatii in functie este menit sa garanteze echitatea si impartialitatea in decizie a notarilor publici, intr-un cuvant, independenta acestora.

Notarul public isi exercita atributiile ce ii sunt oferite prin lege in temeiul statutului functiei sale si nu in baza unui contract de munca, care altfel ar presupune un raport de subordonare.

In situatia in care i se solicita indeplinirea unui act care incalca dispozitiile legale, notarul are la indemana, ca instrument, incheierea de respingere motivata, care poate fi atacata de partea interesata in fata instantei judecatoresti.

Caracterul necontencios al activitatii notariale separa esential activitatea desfasurata de notarii publici de activitatea instantelor judecatoresti. Activitatea necontencioasa desfasurata de notarul public cu competenta si impartialitate evita declansarea litigiilor si urmareste armonizarea intereselor partilor.

Pentru informatii detaliate, va invitam sa parcurgeti pe siteul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, sectiunea legislatie