Camera Notarilor Publici are ca unitate componenta de baza notarul public, fiind constituita din totalitatea notarilor publici care functioneaza in localitatile de pe raza Curtii de Apel Iasi. Numarul de notari publici care functioneaza intr-o localitate se actualizeaza anual de catre Ministrul Justitiei, potrivit propunerilor Camerelor Notarilor Publici si, cu prioritate, în raport cu numarul notarilor stagiari care au promovat examenul de notar public, si cu numarul locuitorilor localitatilor.
Notarii publici isi pot desfasura activitatea in Biruri Notariale Individuale, in care functioneaza un singur notar public si personalul angajat. Notarii publici pot sa se si asocieze, formand o Societatea Profesionala Notariala, in care isi desfasoara activitatea 2 sau mai multi notari in comun, si personalul angajat. Atat Birourile Notariale Individuale, cat si Societatile Profesionale Notariale pot avea un singur sediu principal in localitatea in care sunt desemnati conform ordinului Ministrului Justitiei, si optional, un sediu secundar pe raza unei alte localitati decat cea in care functioneaza sediul principal.
Camera Notarilor Publici Iasi prezinta urmatoarea componenta::
Total notari publici in functiune = 112, din care:
Total notari publici din Judeţul Iaşi
număr notari publici in functiune = 90, din care:
Total notari publici din Judeţul Vaslui:
număr notari publici = 22, din care
Organele de conducere ale Camerei Notarilor Publici Iasi, conform articolului 46 din Legea 36/1995 actualizata a notarilor publici si a activitatii notariale, sunt:
Colegiul director este format dintr-un preşedinte, care este şi preşedintele Camerei, un vicepreşedinte, care este şi vicepreşedintele Camerei, şi 7 membri. Colegiul director al Camerei este ales de Adunarea generală a Camerei, în condiţiile stabilite prin statutul Uniunii, pentru un mandat de 4 ani, dintre notarii publici care funcţionează în acea Cameră.
Alegerea în funcţiile de conducere ale Camerei se face numai prin vot secret, in plenul Adunarii Generale a Camerei Notarilor Publici, în condiţiile prevăzute de statut.
Camera Notarilor Publici Iasi are si un reprezentant in randul membrilor Consiliului Uniunii Notarilor Publici din Romania, organul de conducere al Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, in persoana Doamnei Notar Badarau Stela, care reprezintă interesele Camerei Notarilor Publici Iasi în luarea deciziilor la nivel național.
Amintim că Președintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania este Domnul Notar Dumitru Viorel Mănescu, Doamna Notar Doina Rotaru detinand functia de Vicepreședinte. Domnul Președinte Dumitru Viorel Mănescu și Doamna Vicepreședinte Doina Rotaru dețin și calitatea de Președinte de Onoare al Camerei Notarilor Publici București.